top of page
  • Auto-Onderdelen Govaert

Turbo defect? Enkele belangrijke vragen

Is uw turbo opeens vreemde bijgeluiden beginnen maken? Vermoedt u dat de turbo gerelateerd is aan een olielekkage? Of vreest u misschien dat uw turbo schade heeft opgelopen, maar bent u niet zeker wat voor schade precies?

Geen zorgen, want wat voor probleem met de turbo het ook betreft, bij Auto-Onderdelen Govaert in Wommelgem hebben we de oplossing. Al meer dan dertig jaar lang bieden wij de sterkste merken, het ruimste aanbod en de beste prijzen. Aangezien turbodefecten veel verschillende vormen kunnen aannemen, leek het ons wel nuttig om voor u alvast enkele van de belangrijkste vragen inzake defecte turbo’s op een rijtje te zetten.



De turbo maakt bijgeluiden die er eerst niet waren, wat nu?


Vaak gaat het in dit geval om een lekkage. Controleer dit het liefst met een rookapparaat en bij voorkeur eentje die ook op druk test, aangezien sommige lekken pas opengaan bij overdruk.


Zegt de foutcode dat de turbo stuk is?


Merken van testers geven vaak een eigen uitleg aan wat een bepaalde foutcode betekent.


Olielekkage, dus turbo kapot?


Treedt de lekkage voor of ná de turbo op? Als de olie al vóór de turbo begint te lekken, dan ligt het probleem niet bij de turbo zelf.


Mag er speling op de turbowielen zitten?


Radiaal moet wat speling zitten voor de smeerfilm op het asje, terwijl de turbine- en compressorwielen vrij moeten lopen van het huis. Axiaal mag er een halve millimeter speling zijn.


Uitlaatgaslekkage, is de turbo nu beschadigd?


In veel gevallen is een verstopping van de uitlaat het probleem, waardoor de druk na de turbine oploopt. De turbo gaat zo afblazen langs zijn pakking of (bij een variabele turbo) langs het verstelmechanisme.


Wat moet de turbodruk zijn?


De gewenste turbodruk varieert altijd op basis van de omstandigheden, er bestaat geen vaste “goede” waarde.


Kan ik alleen de actuator van aan variabele turbo vervangen?


Helaas kan dat niet. De actuator is namelijk gekalibreerd op de turbo en dat vereist speciale uitrusting. Daarnaast zit de fout vaak niet in de actuator als een variabele turbo niet correct presteert.


Auto-Onderdelen Govaert in Wommelgem, om zelf je turbo te herstellen/vervangen! Neem gerust en vrijblijvend contact op met ons voor meer informatie.



17 weergaven0 opmerkingen
bottom of page