top of page
  • Auto-Onderdelen Govaert

De roetfilter, wanneer krijgt u een rode kaart?

Sinds 1 juli is er een verplichte extra controle op de roetfilter

Sinds de invoering van de euronorm 5 moeten alle dieselwagens uitgerust te zijn met een roetfilter. Zo’n 150.000 dieselwagens in Vlaanderen rijden echter rond met een gefraudeerde of defecte roetfilter. Omdat fraude aan de roetfilter bij de autokeuring voordien niet opgemerkt werd, komt er bij de jaarlijkse technische keuring van een personenwagen en lichte vracht op diesel sinds 1 juli 2022 een deeltjestellertest bij, ook wel PN-meting genoemd en dat in alle controlecentra. Zo wordt de correcte werking en aanwezigheid van de roetfilter nagekeken. Deze strengere controle moet roetfilterfraude tegengaan en een bijdrage leveren aan een betere luchtkwaliteit door het verminderen van de uitstoot van roetfilterdeeltjes.

Wanneer een rode kaart bij een roetfilter?

Van zodra uw dieselwagen meer dan 1 miljoen fijnstofdeeltjes per kubieke centimeter uitstoot, krijgt u een rode kaart. Dat wil immers zeggen dat uw roetfilter stuk of (bewust) weggehaald is. In dat geval ontvangt u een keuringsbewijs met een geldigheidsduur van 3 maanden. De standaardperiode van 15 dagen werd tijdelijk verlengd met 3 maanden, omdat de vraag naar roetfilters vandaag groot is. U krijgt dan de kans om binnen die periode uw roetfilter te vervangen en uw wagen verplicht te laten herkeuren.


Laat uw roetfilter reinigen met Bardahl

Het antwoord om extra kosten te vermijden: langs Auto-Onderdelen Govaert rijden. Wij reinigen uw roetfilter met de DPF Cleaner van Bardahl en dat zonder demontage. Dankzij de Bardahl roetfilterreiniger worden opgebouwde roetneerslagen en verstoppingen verwijderd. Zo wordt een toename van brandstofverbruik, verlies van prestaties en de vervanging van dure componenten vermeden die zorgen voor de verbranding van schadelijke roetdeeltjes. Kortom, u geniet van een langere levensduur en goede werking van uw roetfilter!


Extra kosten vermijden na een afkeuring? Kom langs bij Auto-Onderdelen Govaert alvorens naar de autocontrole te gaan.

30 weergaven0 opmerkingen
bottom of page